En stärkande, enkel övning för igångsättning

Nu när Valentina är under igångsättning efter fölningen så jobbar vi henne till en början från marken med roliga övningar. Med många hästar när de ska sättas igång så är det bra att börja bygga upp muskelaturen från marken innan man sitter upp i sadeln. Under inridning av unghästar gäller samma tänkande såsom efter skador, att man helt enkelt börjar försiktigt med promenader, lättare tömkörning och månader därefter lägga vikter på ryggen som t.ex. en sadel. Att bygga musklatur på en häst tar tid, allt från flera månader - upp till ett drygt år. Övningarna jag tränar är kanonbra för både lydnad men framförallt för stärkande. Övningar som jag och Valentina träna nu i början är halt, slalom, vända snett igenom, serpentinbågar & på åttvolt. 
 
- Halten. Halten är en rörelse där hästen ska stå helt stilla och samtidigt helt rakt.  Mestadels arbetar jag att, från skritt men även några från trav lyckas vi få ihop. Jag försöker se till att ponnyn behåller sitt lugn, tills jag vidare inte lägger till rösten.
 
- Slalom. Antingen kan man rida eller tömköra, slalom mellan koner i ridhuset/på ridbanan alternativt mellan träd i skogen (oftast är det tyvärr ganska gropigt runt omkring, så var försiktig!) Övningen är bra för att stämma av hästens smidighet, följsamhet och uppmärksamhet. Har du en ofokuserad häst ute i skogen kan detta vara en superövning för att få din häst att tänka på dig och arbetet istället för vad som händer runtomkring.  
 
Genom att arbeta hästen i slalom får man lite koll på hästens både inner och yttersidor, och har lättare att få ett "grepp" över hästen. Slalom kan direkt hjälpa dig om hästen är stel i någon bog och försöker arbeta mot din skänkel eller pisken.
 
- Vända snett igenom.Vända snett igenom är en ridväg man lär sig ganska fort om man rider på ridskola. En linje man rider på mellan bokstäverna M och K eller F och H heter diagonalen. Tänk på att rida alldeles rakt på diagonalen.
 
Valentina-F | | Kommentera |
Upp